Je eigen keuzes maken

“Wanneer zie je nu in dat jij je eigen leven bepaalt door de keuzes die je maakt?”

Pauze. Laat het bezinken.

“Wanneer zie je nu in dat je zelf altijd opnieuw keuzes kunt maken. Je kunt altijd terug. Je kunt altijd veranderen.”

Je eigen keuzes maken. Voor anderen een gegeven, voor mij nog te vaak een vraag. Wil ik dit? Volgens mij vind ik dit wel fijn? Terwijl alles in mijn lichaam zegt “Nee, eigenlijk niet, Mil”.

“Je moet tegen me praten.” zei hij, toen ik iets deed wat ik eigenlijk niet wilde. Naar een feestje gaan terwijl ik me heel moe voelde. Dit merkte hij. En nog als hij me vroeg of ik het leuk vond, zei ik ‘ja’. Gek, he?

Ik hoef niet dingen uit te zitten totdat een ander stopt. Ergens blijven totdat m’n manager zegt dat ’t anders kan. Het hoeft niet. Ik kan mijn eigen keuzes maken, op de momenten die ik wil. En daarvoor heb ik alleen maar m’n eigen intuïtie nodig. Ik leer nu dat je eigen keuzes maken niet altijd tot conflict hoeft te leiden. En soms wel. En dat is ook ok.

Voelt iets goed? Heb je er zin in? Of niet? Dan kun je altijd stoppen. En altijd opnieuw beginnen. Dat is het leven. Jouw leven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s