Milly: Mag het van jezelf?


Ik las dit artikel op LinkedIn van Salem Samhoud, Mara Soekarjo en Peter Swier. Het stelt de gedachte dat millennials “purpose-driven” zijn ter discussie. Het artikel focust zich er juist op dat millennials “I-driven” zijn, wat betekent dat ze zich vooral op zichzelf focussen, en dat dit helemaal oké is. Ik voelde me meer aangesproken dan ik in een lange tijd heb gevoeld. En ik wil graag delen waarom.

Ik ben altijd bezig met waar ik naartoe wil en hoe ik daar kom. Ik begin zo’n 50 persoonlijke projecten tegelijkertijd en vind daarnaast ook nog dat ik eigenlijk een maatschappelijke bijdrage zou moeten leveren. Bij mijn huidige werk, waar ik nu zo’n vijf maanden zit, is dit allesbehalve het geval: een commercieel bedrijf dat zich vooral bezighoudt met mensen zoveel mogelijk dingen laten kopen die ze eigenlijk niet nodig hebben. Hoewel ik heel veel leer op het gebied van communicatie en het naar mijn zin heb met mijn collega’s, lukt een maatschappelijke bijdrage leveren niet echt. Dit zat me ergens toch wat dwars, dus ik besloot dat als het leveren van een maatschappelijke bijdrage niet tijdens mijn werk kon, het maar ernaast moest gebeuren.

Gretig ging ik achter de computer op zoek naar geschikt vrijwilligerswerk. Een vriendin raadde vrijwilligersorganisatie Humanitas aan. Al snel trok het optrekken met mensen die met eenzaamheid kampen mijn aandacht. Ik reageerde en vroeg om meer informatie. Vooral vroeg ik me af of het ook in de avonduren doordeweeks uitgevoerd kon worden. Naast 40 uur werken zat ik niet echt te wachten op nog een “verplichting” in het weekend. Een paar dagen later kreeg ik een mailtje terug. De aardige meneer vertelde me dat in de praktijk je toch vooral in het weekend afspreekt, iedere week of om de week. Als ik nog interesse had, kon ik het formulier invullen.

Sindsdien lijkt alleen het reageren op dit mailtje al een berg die ik nooit zal kunnen beklimmen, en dat heeft niets te maken met het feit of ik het werk zelf leuk zou vinden. Naast fulltime werken houd ik me op dit moment bezig met het ontwikkelen van andere skills, zoals photoshop en schrijven. Bij mijn werk staan er mensen voor me open om me verder te helpen met. deze skills. Die kansen wil ik aangrijpen. Op dit moment is het echt wat ik wil en ik voel dat dit het moment is. Tegelijkertijd voel ik me hier schuldig over: wat draag ik nu bij aan de wereld en hoe help ik andere mensen hiermee? Ik ben alleen maar met mezelf bezig. Met “luxe dingen”, zoals het ontwikkelen van vaardigheden. Dat ik deze hulp en mogelijkheden krijg is voor mij zo vanzelfsprekend, maar voor andere mensen niet. Ik voel me oppervlakkig.

Dit artikel heeft me een ander perspectief gegeven. De schrijver heeft het over het feit dat millennials helemaal niet zo “purpose-driven” zijn, maar juist heel erg I-driven zijn (focus op jezelf). En dat dit eigenlijk niet meer dan normaal is in deze fase van je leven. Op dit moment zijn we namelijk meer bezig met het vervullen van onze behoeften aan veiligheid, een huis, intieme relaties, eigenwaarde… De schrijver geeft aan dat we ons het best kunt focussen op onszelf. Op je eigen ontwikkeling, een goed persoon zijn en vertrouwen dat je “purpose” vanzelf komt. Dit geeft me ruimte. Het laat me weten dat het oké is om je prioriteiten te stellen en daarin “egoistisch” te zijn. Hoe erg is het dat we nu met onszelf bezig zijn? Is nu niet juist de tijd om onszelf te ontwikkelen? Om verder te komen, erachter te komen wat we willen? Om vervolgens waarde toe te kunnen voegen aan de wereld, aan andere mensen. Dan komt het helpen vanzelf. Ik denk dat het weer uitkomt op vertrouwen. Vertrouwen dat alles een tijd heeft. En erop vertrouwen dat ik daar kom. En dan komt het vrijwilligerswerk vanzelf op het moment dat het echt goed aanvoelt en de timing klopt.

Dear Millennial, are you really purpose-driven?” Salem Samhoud

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s