Magic: A life ain’t a life ‘til you live it

Je verslindt zelf-help boek na zelf-help boek. De een met net wat meer hoop dan de ander. Terwijl je de bladzijden omslaat, ben je ervan overtuigd op de volgende pagina eindelijk te vinden waarnaar je zoekt. Wat het dan ook is.

Je ziet veel. Quotes die je wel eens ergens mee kunnen helpen, maar ook quotes die je al zo’n twintig keer in een ander jasje hebt gelezen. Je leest de quote die een paar bakstenen in je buik gooit voor de zoveelste keer. Terwijl je voorover gebogen je ogen op enkele centimeters afstand van de regels houdt, bang om een letter te missen, doen je ogen pijn en voel je een steek opkomen in je voorhoofd. De bakstenen in je maag maken je loodzwaar en duwen je langzaam van je stoel af. Je belandt op de grond, maar het eureka moment blijft uit.

Je laat een diepe zucht ontsnappen en kijkt om je heen. Waar ben je nou eigenlijk naar op zoek? De tip, de zin die je het doet inzien. Je innerlijke criticus smijt twijfel na twijfel je kant op: ‘Pas als je hebt geleerd wat assertiever te zijn, kun je weer gaan solliciteren..’, ‘Pas als je weer alles 100% op een rijtje hebt, kun je weer gaan daten..’ Het ene boek is uit en de ander staat alweer op je te wachten.

Je omgeving vindt het knap dat je zo bezig bent met je eigen ontwikkeling, je moeder geeft je een boek en hoopt ‘dat je er weer veel uithaalt’, maar jij begint je vooral af te vragen waar je nou eigenlijk mee bezig bent. Zelf-help boeken kunnen je helpen, maar de manier waarop jij boek na boek verslindt is niet gewoon. Je brengt nauwelijks iets van wat je leest in de praktijk, eerlijk gezegd ben je het moment dat je een boek uit hebt, de inhoud alweer vergeten. Je hebt er niet gevonden wat je zocht. Het is meer een tijdverdrijf, een verslaving, ontwijkingsgedrag zelfs. Je hoort jezelf denken: ‘Nog even een boek lezen, pas dan weer de wijde wereld in.’ Wanneer ga je inzien dat het al goed genoeg is, zoals het is?

Je staat weer op, pakt het boek en legt het aan de kant. Nu is het tijd om te gaan leven.

X Magic

 

Note: 

Titel komt uit een lied van Mac Miller – 2009. Terwijl ik bezig was met dit artikel, kwam ik erachter dat hij afgelopen weekend is overleden. R.I.P. Mac Miller, je hebt mij geïnspireerd met je poëtische teksten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s